In het koopcontract staat wie de eigenaar van de woning is. De hypotheekakte vermeldt wie er verantwoordelijk is voor de hypotheek. Als u zonder verdere afspraken samenwoont in een koopwoning bent u daar niet automatisch allebei eigenaar van.
In een samenlevingsovereenkomst kunt u afspraken vastleggen over de koopwoning zoals over de verdeling van de vaste lasten. Of over de verdeling van de overwaarde of restschuld bij verkoop.
Bent u getrouwd of is er een geregistreerd partnerschap dan zijn u beiden voor de helft eigenaar van de koopwoning als u die samen heeft gekocht. Heeft uw partner de woning alleen gekocht? Dan zijn uw rechten afhankelijk of u in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Heeft u huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden op laten stellen bij een notaris? Dan kan beschreven staan wie (in welke mate) eigenaar is van de woning.
De Hypotheekcoach Weert kan u verder helpen met het beantwoorden van al uw vragen. Een oriëntatiegesprek is vrijblijvend en kost u niets!
Bij samenwonen geldt dat spullen die u sámen koopt, van u en uw partner samen zijn. Van spullen die u zélf heeft gekocht, blijft u de eigenaar. Het probleem is dan wel dat u moet kunnen bewijzen welke spullen van u zijn. Houd daarom een administratie bij. Soms staat dit ook als verplichting in uw samenlevingscontract.
Tip: OneDrive is een zwaar beveiligde persoonlijke kluis en voor uw administratie een prima oplossing!
Bij trouwen of een geregistreerd partnerschap gelden de regels uit de wet (tenzij u bij de notaris iets anders heeft geregeld ).
Ook is het verstandig om naast een testament óók een levenstestament te laten opstellen.
Bij samenwonen geldt dat u geen erfgenaam van elkaar bent, tenzij u dit in een testament hebt geregeld. In dit verband is het dus heel belangrijk te weten wie de eigenaar is van de koopwoning!
Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent u automatisch elkaars erfgenaam, tenzij in een testament iets anders is vastgelegd.
Hoeveel u van een erfenis overhoudt, hangt er vanaf of u volgens de (belasting)wet wel of geen partners bent. Soms komt u daarvoor ook in aanmerking zonder samenlevingscontract.
Maak hieronder gebruik van de rekenmodule Erfrecht!